Göteborg 1

Följ med CG Jungföreningen på en kulturresa till Portugal en vecka i maj 2019 på temat Uppenbarelser! Här kommer en första skiss!

 

 

Den 13 maj 1917 uppenbarade sig Jungfru Maria för tre herdebarn Cova da Íria nära Fátima i Portugal. Platsen har kommit att bli en stor vallfärdsort dit varje år på denna dag tusentals människor kommer för att få del av undret och beröras av ”Vår Fru av Fatima”. Portugal är ett rikt kulturland men alltför okänt hos oss. Vi vill råda bot på det och organisera en kulturresa dit med uppenbarelser och Mariakult som tema. Men också hinna med annat. Resan skulle börja i Lissabon hos den jungianska analytikern Constança Bettencourt, som berättar historien kring uppenbarelserna och solundret i Fátima och ger oss tillfälle att förbereda oss mentalt för vallfärden dit. I närheten av Fatima ligger staden Nazaré, som hyser en svart madonna, också hon omgiven av en legendflora. Vi kan sedan fortsätta norrut till den gamla universitetsstaden, Coimbra, för att sedan avsluta vår resa med vandringar i ett bergslandskap fyllt av kulturhistoria och folkliga berättelser om olika uppenbarelser. (se foton nedan) Som förberedelse för resan kan vi anordna ett par seminarier. Uppenbarelser, epifanier, av det gudomliga i olika gestalter och former tillhör den mänskliga religionshistoriens stora ögonblick. Ofta mystikerns vändpunkt i livet. Det gudomliga framträder direkt för människan utan förmedling av kyrkor, präster, liturgier, riter. Under antiken och förantiken, med sina naturreligioner tycks i synnerhet gudinnekulterna ha varit av uppenbarelsekaraktär - gudinnan uppenbarade sig oväntat i hela sin numinösa mäktighet. Kanske är de många uppenbarelserna av den kristna Madonnan, jungfru Maria, runtom i (framför allt det katolska) Europa - märkvärdigt ofta med barn som huvudpersoner - således något som har uråldriga rötter.

 

Reseledare blir Maria Meyer Martins, f d styrelsemedlem i CG Jungföreningen i Göteborg, som har rötter i Portugal och talar portugisiska.

 

Lite praktisk information Vädret på våren i Portugal kan vara varmt eller blåsigt och kallt. Det vet man aldrig. Ju senare på våren man åker desto säkrare prognos. Ett förslag är att påbörja resan kring den 15 maj och ha ett program för en vecka. Ju förr vi får reda på hur många som är intresserade desto lättare att göra en realistisk budget. Kostnaden för resan blir troligen ca 10 000 kr -15 000 kr beroende på hur vi väljer att bo och äta. Vårt förslag är att vi bestämmer att var och en bokar sin egen flygbiljett eftersom några kanske vill resa tidigare eller stanna längre. Maria kan hjälpa till att boka biljetten om någon önskar det. Maria åtar sig också att boka hotell, guider och transporter mellan Lissabon och de olika orterna på vår resa. Om man bokar tidigt ser priserna ut ungefär så här: Flyg med endast handbagage 2000 - 2500 kr, med incheckat bagage 2 500 - 3 000 kr. Hotell: Räkna med 500 – 1 000 kr per person och natt för ett enkelrum. Ca häften om man delar rum.
 Kostnader för måltider, ungefär desamma som här. Ibland räcker det att äta riktigt en gång per dag, för portionerna är oftast stora! Sen tillkommer resor inom Portugal, Constanças och övriga guiders arvode. Hur stort det blir beror på hur många vi blir.

 

För planeringen skull önskar vi att ni anmäler ett preliminärt intresse för resan till mariameyermartins@yahoo.com senast den 30 juni 2018. I augusti kan vi återkomma med mer konkreta uppgifter och ta upp bokningar för resan. Vänliga hälsningar Eva Björkander Mannheimer och Maria Meyer Martins