Jungvännerna i Stockholm

Jungvännerna i Stockholm

Program våren 2019

Lördag 23 februari

Hur kan vi förstå fenomenet Jordan Peterson?

Samtal med Manfred Peters, Catarina Baldo Zagadou och Malena Ivarsson


Välkommen till ett samtal om den kanadensiske Youtube-predikanten som på kort tid skapade en slags kyrka – eller ska man kanske säga sekt? – av tusentals trogna följare i hela västvärlden.

På en årslång världsturné har Peterson, nästan som en rockstjärna, föreläst för utsålda hus om vikten av att sträcka på sig och bädda sängen. Så hur kommer det sig att folk – mest unga, vita män – springer benen av sig för att bli uppläxade?

Lördag 27 april

Årsmöte

därefter

Jung och det ockulta

Samtal med Tomas Videgård, leg psykoterapeut, och Susanna Åkerman, idéhistoriker


Kan drömmar förutsäga framtiden? Kan bord rämna av sig själva? Av egen erfarenhet var Jung övertygad om existensen av dessa och många andra ockulta fenomen (möjligen med undantag av spöken). I självbiografin ger han flera dramatiska exempel på sådana omskakande upplevelser som bl.a. bidrog till brytningen med Freud och psykoanalysen.


Lördag 23 mars

Buddhismens svar på Gud

Läran om trikāya (tre kroppar) som teologi om det gudomliga


Föreläsning med Thorbjörn Carlsten


En vanlig uppfattning om buddhismen är att den egentligen inte är någon religion eftersom man inte tror på Gud. När man sedan besöker ett buddhistiskt tempel och möter bedjande människor, bilder av olika gudomar, lyssnar till utläggningar om andliga krafter och hinsides världar – då kan man bli minst sagt förbryllad.