Otto_vi_ses

Jag minns inte hur det kom sig att du fick namnet Coniunctio, kanske var det du själv som valde det. Hur som helst är det vackert, med sin svenska betydelse ”motsatsernas enhet”.


Jag förstod nog då inte heller Stina Thybergs fokusering på den negativa effekten av nutidens sätt att polarisera motsättningarna. Nu långt senare, känner jag för den strävan efter balans som det betyder att kunna bära motsättningar och ge dem tid att förvandlas till något som kan bli förtroendefull ömsesidig uppskattning och gemenskap.


Från år 2000 fram till 2006 blev du svenska jungvänners egen tidskrift, 2007 årsbok på egen begäran. Nu flyttar du till nätet och Svenska CG Jungstiftelsens hemsida. Den trogna redaktionen bestående av Eva Mannheimer, Gunilla Midbö och Ami Rönnberg har lovat hjälpa dig tillrätta i ditt nya hem. Själv förstår jag med nyfiken tillförsikt att du blivit vuxen och vill ut på egna äventyr.


I början av vårt samarbete brottades jag med det ganska primitiva layoutprogrammet Pagemaker. Jag hade ju alltid varit skrivande journalist och hade rudimentära kunskaper i layout. Den digitala revolutionen hade för längesedan gjort typometern överflödig. Men det var roligt att hålla på med pappslöjd, att åstadkomma något som blev en tryckt produkt att hålla i handen och bläddra i. Så kom Adobes nya layoutprogram och epokgörande Indesign i allt fräckare utgåvor och du och jag prövade nya vägar. God hjälp fick vi av tryckerierna i Baltikum som kunde göra ett bra jobb med utgivarens och jungvännernas begränsade ekonomiska resurser.


Nu var det ju inte bara att samla ihop manus och bilder och lägga ut dem på sidorna. Det gällde att leta fram nytt och spännande material. En av de ursprungliga tankarna med tidskriften var att be föreläsare och seminarieledare att bidra med sina manuskript, så att fler kunde ta del av deras tankar. Men du tyckte att det fanns så mycket annat spännande att hitta på, så vi gav oss ut på jakt runt om i jungvärlden. Vi bollade idéer med oss själva och rader av spännande författare och bildmakare. Efter hand fick vi hjälp i redaktionen av goda skribenter som t ex junganalytikern och fd TV-producenten Märit Andersson Naef. Religionsvetaren och socialpsykologen Eva Mannheimer som förutom idéer och texter dessutom presterade lysande översättningar åt oss. Ami Rönnberg bidrog med spännande artiklar om symboliska bilder och därutöver med all sin kunskap från ARAS, det jungianska bildarkivet i New York. Junganalytikern Gunilla Midbö sällade sig till redaktionen, med levande energi och framåtanda.


Det är sant att jag utan ersättning lagt mycken tid på vårt samarbete. Men inte ska man begära betalt för förmånen att vara förälder? Den bästa läraren är ens barn, och jag har lärt mig mycket av dig. Vi har haft det spännande, kreativt och roligt tillsammans. Vad kan man mer begära? Så nu, Coniunctio, är det dags för dig att dra, och jag ger dig en stor faderlig kram och önskar dig allt gott tills vi ses igen!


Otto von Friesen