Aktuellt program Gbg

Program för hösten 2022

Hjärtligt välkomna till C G Jungföreningen i Göteborg och till vårt program under hösten 2022.


Var uppmärksamma när det gäller lokaler då vi ibland är på Litteraturhuset och ibland på Sensus, och när det gäller Sensus är ytterdörren låst under seminariet så det gäller att komma i god tid. 


17 september 2022 kl 14.00 - 16.30


”C G Jung och G R S Mead”


Lokal: Göteborgs Litteraturhus,

Heurlins Plats 1, Göteborg

Paulina Gruffman är doktorand i religionshistoria vid Lunds universitet där hon forskar om den brittiske ockultisten och gnosticismforskaren G.R.S. Mead (1863-1933). Paulina, som gjort fältarbete i Jungs historiska hem i Küsnacht samt arkivarbete i Zürich, är i färd med att publicera en artikel i en historisk tidskrift om Mead och Jungs personliga relation samt den teoretiska växelverkan som rådde mellan dessa män. Föredraget spänner över innehållet i denna artikel samt introducerar vem Mead var och varför han är relevant inom Jungforskningen. 

22 oktober kl 14.00 - 16.30


”En tänkare i tiden”
Samtal om Jonna Bornemarks böcker


Göteborgs Litteraturhus,

Heurlins Plats 1, Göteborg


Synnöve Meréus, ledamot i C G Jungföreningen i Göteborg leder ett öppet samtal om ”En tänkare i tiden”. Jonna Bornemark hjälper oss att vidga vår världsbild och människosyn liksom C.G.Jung gjorde på sin tid. Samtalet inleds med att ledamöterna i föreningens styrelse och som har läst var sin bok, berättar om vad som berört dem mest.

19 november kl 14.00 - 16.30


”Livet, Universum och Allting”


Sensus, Drottninggatan 30, 3 tr,
411 14 Göteborg

Marcus Larsson, religions- och filosofilärare ger oss en föreläsning i rappt tempo, där han tar upp stora frågor som: Var kommer egentligen allt ifrån? Finns det en Gud eller en yttersta mening bakom allt? Vad är meningen med livet och hur ska man förhålla sig till sin egen oundvikliga död? Vad är möjligt att veta överhuvudtaget? Efter föreläsningen hålls en samtalsstund där vi fördjupar oss i de frågor och tankar som väckts.

17 december kl. 14.00 - 16.30

”Jung i populärkulturen - nu och då från Humphrey Bogart till Persona 5”.


Göteborgs Litteraturhus,

Heurlins Plats 1, Göteborg

Suzanne Gieser, fil dr, leg psykoterapeut:1936 gestaltades CG Jungs psykologi för första gången i Hollywood i filmen ”The petrified forest”. Genom Joseph Campbells modell över hjältens resa blev Jungs idéer standard i Hollywood, vilket görs synligt i mastodontfilmer. Idag återfinns Jungs idéer i ett oerhört populärt dataspel, Persona 5, som också finns som tecknad film. Persona 5 har bl.a som syfte att hjälpa unga med psykisk ohälsa. I seminariet tittar vi lite på vad det är för budskap från Jung som vi finner i dessa exempel.